siva) (zona . prostor suvremene i medijske umjetnosti

Trenutno događanje:

19. 07. 2024. - 20. 07. 2024.

Odmor

Vitar Drinković

Odmor je interaktivna video igra koja se odvija na malom otoku usred kojeg se nalazi željeznički kolodvor iz Zagreba okružen krševitom obalom otoka Hvara. More puno plastičnog otpada upućuje nas na znana ekološka upozorenja. U prostoru kolodvora je postavljena i virtualna izložba osam umjetničkih radova koji propituju teme svakodnevnice i odnosa odmora i rada, odabir iz autorovog opusa prije ostvarenog u fizičkom obliku. Korisnik može istraživati prostor kolodvora i okoline te ući u daljnju interakciju s odabranim umjetničkim radovima.

Pročitaj više...

Trenutno događanje:

03. 07. 2024. - 24. 07. 2024.

Izuzetna točka (izložba Korčula)

Hrvoje Hiršl

Izuzetna točka je svjetlosna instalacija temeljena na kvantnoj optici. Nastavak je autorovog istraživanja koje povezuje ljudski odnos veličine s kvantnim mjerilom.

Pročitaj više...

Trenutno događanje:

03. 07. 2024. - 31. 07. 2024.

Humidcity

Mez Breeze

Humidcity je digitalna pripovijest inspirirana pripovjetkom Nevidljivi gradovi Itala Calvina. Rad je mozaik interaktivnog pripovijedanja putem originalnog Mezangelle stila, kojim autorica spaja poetski izraz s elementima programskog koda i internetske lingvistike.

Pročitaj više...

Trenutno događanje:

14. 06. 2024. - 15. 09. 2024.

Kritički turizam (izložba Sisak)

Boris Cvjetanović, Jana Dabac, Vitar Drinković, Katerina Duda, Darko Fritz, Dina Gligo i Vedran Gligo, Igor Grubić, Božena Končić Badurina, Andreja Kulunčić, Jelena Lovrec, Maja Marković, Edita Pecotić, Ivan Ramljak, projekt Reciplaža (Valerija Jurjević, Sanda Hančević, Darko Fritz), Ilija Šoškić, Vice Tomasović

Kritički turizam podrazumijeva kritiku neplanske turistifikacije i refleksiju njezinih društvenih i estetskih konotacija. Kritički turizam usmjeren je prema modeliranju diskursa koji propituje privredno stremljenje monoekonomiji turizma u Hrvatskoj i drugdje te njezinih posljedica na kulturni, socijalni i prostorni razvoj.

Pročitaj više...

Trenutno događanje:

15. 12. 2023. - 31. 12. 2024.

Wi-Fi siva) (zona, Ambasada TheWrong biennala (izložba Zagreb)

Željko Badurina, Boris Cvjetanović, Mihael Giba, Iqra Iqbal, Nour Sokhon, Ivana Sovilj, Mirna Udovčić

Ambasada Wi-Fi siva) (zona dio je TheWrong biennala i sastoji se od izložbe na fizičkoj lokaciji u Zagrebu radova koji su dosada bili prezentirani u sklopu Wi-Fi galerije siva) (zona u Korčuli.

Pročitaj više...
Kinematografija jadranskih otoka

Kinematografija ima značajnu ulogu zbog snage i širine inkluzivnosti šireg stanovništva u suvremenu kulturu i umjetnost. Projekt je interdisciplinarnog i istraživačkog karaktera s ciljem mapiranja kinematografije jadranskih otoka 20. stoljeća. Projekt obuhvaća istraživanje povijesti kinoprikazivalaštva i mapiranje svih lokacija na kojima su trajno ili povremeno funkcionirala kina, te uvid u program. Nadalje, istraživanje uključuje mapiranje svih filmova vezanih za otoke, te svih kinematografskih aktivnosti na otocima u 20. stoljeću. Ova tema do sada nije bila sustavno obrađivana, tako da je višegodišnje istraživanje autora projekta uz terenski i arhivski rad bio otvoren za nadopunu preko platformi za komunikaciju.

Pročitaj više...

Industrijska baština otoka Korčule

Istraživanje metodološki obuhvaća etnografsko i faktografsko mapiranje industrijske baštine, prikupljanje dokumentacije i njenu digitalizaciju, bilježenje postojećih stanja objekata, bilježenje sjećanja, rad s kazivačima, arhiviranje, kao i kasniju analizu, interpretaciju i kritičko sagledavanje građe. Projekt nudi nove modele prepoznavanja i valoriziranja baštine. Fokusiran je prvenstveno na detektiranje, prepoznavanje, artikuliranje i revaloriziranje aspekata nematerijalne otočke industrijske baštine 20. stoljeća, najvećim dijelom na proizvodnju i rad u vrijeme socijalizma i poslijeratne modernizacije i industrijalizacije. Industrijalizacija je bitno modificirala, kako lokalne uvjete života i standard, tako i kolektivnu svijest mještana.

Pročitaj više...

vijesti

01. 06. 2024.

Produžene su izložbe u Korčuli, Zamišljene budućnosti: turizam i Kako pisati povijest

Produžene su izložbe Darka Fritza Zamišljene budućnosti: turizam u Gradskom muzeju Korčula do 30. 6. 2024 i Kako pisati povijest Mac Andre Arboleda u Wi-Fi galeriji siva) (zona na Trgu sv. Marka do 2. 7. 2024.

Pročitaj više...
27. 05. 2024.

Press: intervju Darko Fritz: siva) (zona kao prostor između white cube-a i black box-a

Darko Fritz: siva ) ( zona kao prostor između white cube-a i black box-a'

Pročitaj više...
27. 05. 2024.

Press: TV prilog o izložbi Kritički turizam u Rijeci

TV Koper Capodistria emitirao je TV prilog o izložbi Kritički turizam u galeriji Krotil u Rijeci, na talijanskom.

Pročitaj više...
13. 05. 2024.

In memoriam: Silvio Foretić

Silvio Foretić, jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih skladatelja, preminuo je Kölnu u 84. godini života. Bio je umjetnik koji je svojim kreativnim nadahnućem, te radom, uspjesima i nagradama obilježio hrvatsku glazbu i iznimno obogatio kulturnu sliku zajednice.

Pročitaj više...
06. 02. 2024.

Press: O izložbi Darka Fritza Zamišljene budućnosti: Turizam

O izložbi i projektu Darka Fritza Zamišljene budućnosti: Turizam piše Romina Peritz za Jutarnji list, str. 20 / 21.

Pročitaj više...
01. 02. 2024.

Press: O wi-fi galeriji na The Wrong Biennaleu

Dora Meštrović objavila je tekst O digitalnoj umjetnosti, izvaninstitucionalnom radu i marginalnosti o wi-fi galeriji Siva zona i izložbi na The Wrong Biennale i u MAMA Zagreb.

Pročitaj više...
04. 12. 2023.

In memoriam: Ivan Faktor

Preminuo je Ivan Faktor (7. 6. 1953. - 4. 12. 2023.), dragi prijatelj i umjetnik koji je u prvoj izlagačkoj sezoni u Sivoj zoni, 2006., predstavio izložbu Željko Jerman: Moj mjesec.

Pročitaj više...