siva) (zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti


Mapiranje kinematografije otoka Korčule

U istraživanju povjesti suvremenosti otoka Korčule koje se ostvaruje kroz mrežu kor::net (Korčula Network), kinematografija ima značajnu ulogu zbog snage i širine inkluzivnosti šireg stanovništva u suvremenu kulturu i umjetnost. Projekt je interdisciplinarnog i istraživačkog karaktera s ciljem mapiranja kinematografije otoka Korčule 20. stoljeća. Kinematografija na otoku Korčula do sada nije još sustavno i cjelovito obrađivana, tek je objavljena nekolicina tekstova o partikularnim fimskim temama o Žrnovu, Veloj Luci i Blatu.

Pročitaj više...

Industrijska baština otoka Korčule

Projekt Industrijska baština otoka Korčule je višegodišnje znanstveno i umjetničko istraživanje koje teži objediniti interdisciplinarni pristup kulturnih antropologa, etnologa, kustosa, umjetnika, arhivista i drugih stručnjaka, te lokalnu zajednicu, institucije, udruge i inicijative.

Pročitaj više...

Politike zelenog prostora

Suživot biljaka i ljudi jedna je od odrednica kojom je obilježen razvoj čovječanstva. Značajne dinamične razlike unutar sustava ljudskih zajednica uočavaju se upravo na promjenama odnosa između čovjeka i bilja, te se putem tih promjena može pratiti povijesni i civilizacijski razvoj.  Otok Korčula, u srcu Mediterana, naseljen od prapovijesti, odabrano je mjesto polazišta umjetničkog istraživanja; topos kao sredstvo ukazivanja značaja biodiverziteta, ali i nalazišta argumenata za kritiku industrije hrane i kontrole uzgoja sjemena. Stanovništvo se tradicijski koristilo značajnim otočnim prirodnim resursima te su se znanja, vještine i sustavi vrijednosti koji su naglašeno uključivali i procese dugog trajanja generacijski nasljeđivali. Svijest o važnosti očuvanja samoodrživih rezervata, primjerice šuma dalmatinskog hrasta crnike i dalmatinskog crnog bora, tog osebujnog obilježja otoka Korčule, utkana je i u Statut grada i otoka Korčule iz 1214., najstariji zakonik dalmatinskih komuna.  

Pročitaj više...

vijesti

12. 03. 2017.

foto album In dear memory to Armin Medosch

Foto album In dear memory to Armin Medosch objavljen je na Facebook stranici Sive zone.

Pročitaj više...
03. 03. 2017.

Video Babina kutija Marije Borovičkić je onlineVideo Babina kutija Marije Borovičkić o iskustvu rada njene bake u tvornici za preradu i konzerviranje ribe u Veloj Luci.

Pročitaj više...
24. 02. 2017.

preminuo Armin Medosch

Tužna vijest je da je preminuo Armin Medosch, naš prijatelj, suradnik i autor kojeg smo prezentirali nekoliko puta.

Pročitaj više...
23. 02. 2017.

tekst Politics of Green Spaces

Tekst Darka Fritza Politics of Green Spaces je objavljen (na engleskom) u knjizi Alchimia Nova, o umjetničkom radu AnneMarie Maes, čija je izložba planirana za program 2017.

Pročitaj više...
23. 02. 2017.

Film Solar Ring u Zagrebu

Film Solar Ring Valentine Lacmanović, sniman na Korčuli i Vrniku u suradnji s galerijom Siva) (zona, biti će prikazan u Zagrebu.

Pročitaj više...
16. 12. 2016.

predstavljanje "Samoniklo jestivo bilje: mogućnost i izazov"

Sani Sardelić (Gradski muzej Korčule / Siva zona) sudjeluje predavanjem "Samoniklo jestivo bilje: mogućnost i izazov" na 2. kongresu eko i održivog turizma, 16. 12. u Zagrebu
http://web.penta-pco.com/2KOET/registracija

Pročitaj više...
05. 11. 2016.

Siva zona i kor::net na konferenciji Produkcijski centri - umjetnost i razvoj zajednice


Darko Fritz predstavio je u Puli Sivu zonu i kor::net na konferenciji Produkcijski centri - umjetnost i razvoj zajednice. Organizator je Udruga Metamedij u okviru lokalne (Istra) platforme neformalna mreže MP3.

Pročitaj više...
04. 11. 2016.

Hvar: Serum- antihibernacijsko cjepivo, doza 1

Siva zona i kor::net su predstavljeni na Hvaru u projektu Serum- antihibernacijsko cjepivo, doza 1., Multimedijalno predstavljanje rada aktivnih kulturno umjetničkih organizacija na otocima.

Pročitaj više...
21. 10. 2016.

Siva zona na Hvaru: Pokret otoka

U ime Sive zone, Sonja Leboš prisustvovala je od 21. do 23. listopada dvodnevnom događanju u organizaciji Pokreta otoka pod nazivom Pokret pokreta te aktivno sudjelovala u aktivnostima koje su priređene na brodu Polaris, te u lukama Stomorske, Milne, Hvara i Visa.

Pročitaj više...