Povijest suvremenosti

S obzirom da je otok Korčula na infrastrukturnoj, demografskoj i gospodarskoj razini među najrazvijenijim otocima u Hrvatskoj, kao jedan od uzroka (ili posljedica) ovakvog pozicioniranja treba istaknuti i relativno dobro razvijenu otočku proizvodnju i industriju tijekom 20. stoljeća, koja uključuje i kulturne i umjetničke aktivnosti. Projektna smjernica Povijest suvremenosti ukazuje na dobre kulturne i umjetničke prakse iz povijesti 20. stoljeća i posebnost tog otoka kao modela održivog otočkog razvoja.

Siva) (zona ostvaruje niz višegodišnjih znanstveno istraživačkih projekta koji uključuju produkciju i prezentaciju novih umjetničkih radova. To su:
- Kinematografija jadranskih otoka
- Industrijska baština otoka Korčule
- Međunarodni susreti umjetnika u Veloj Luci, 1968. - 1972.
- Bernardo Bernardi

Znanstvena i umjetnička istraživanja objedinjuju interdisciplinarni pristup kustosa, umjetnika, kulturnih antropologa, etnologa, konzervatora, arhivista i drugih stručnjaka, te lokalnu zajednicu, institucije, udruge i inicijative, koji su predstavljeni na nizu izložbi, umjetničkih projekata, znanstvenih simpozija, tekstova i javnih predavanja.

Uz zasebne znanstveno istraživačke projekte o povijesti suvremenosti, siva) (zona prva je na otoku Korčuli predstavila filmska djela Mihovila Pansinija, rođenog u gradu Korčuli, te pionira suvremene glazbe Silvija Foretića, obiteljski vezanog za Korčulu.

Također su prezentirane i inicirane umjetničke produkcije vezane uz Korčulansku ljetnu školu filozofije i sociologije i časopis Praxis. Korčulanska ljetna škola bila je mjesto susreta filozofa i mislilaca sa svih strana svijeta u periodu od 1963. do 1974. godine.

Projektna smjernica Povijest suvremenosti nudi nove modele prepoznavanja i valoriziranja kulturne i umjetničke baštine 20. stoljeća polazeći od otoka Korčule, no ujedno i prekoračuje zadani teritorijalni okvir.

Stavi prst u more i bit ćeš povezan sa cijelim svijetom.