publikacija Zgodbe iz konzerve

Objavljena je knjiga Zgodbe iz konzerve, Zgodovine predelave in konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu (Priče iz konzerve, Povijest prerade i konzerviranja ribe na sjeveroistočnom Jadranu) u izdanju Inštituta za kulturne in spominske študije iz Ljublajne u suuredništvu Ive Kosmos, Tanje Petrović i Martina Pogačar. Objavljen je tekst članica Sive zone Marije Borovičkić in Lee Vene Fabrika in Ambalaža: O izkušnjah delavk v tovarnah Vele Luke.

Prilozi u knjizi na razne se načine bave konzerviranjem ribe i prerađivačkom industrijom prerade ribe na Jadranu. Ova je industrija utjecala na demografske podatke, način života, logiku rada i odnos između posla i razonode, te biografije i sjećanja radnika. Posljednjih desetljeća bio je predmet transformacija, preseljenja, raspada koji su rezultat deindustrijalizacije i pratećih sistemskih promjena.

Autori radova prikupljenih u ovoj knjizi usredotočuju se na lokalne povijesti tvornica konzervirane ribe, smještajući ih u dva okvira: sinkroni, globalni uspon i pad industrije prerade ribe, u kojoj je povijest jadranskih tvornica posljedica utjecaja na demografiju obalnih gradova. emancipacija ženske radne snage i stalni sukob s turizmom, usporediv s poviješću tvornica drugdje u svijetu; i dijakronijski okvir propasti industrije prerade ribe, koji se može promatrati i istraživati ​​u kontekstu još uvijek nedovršenog procesa deindustrijalizacije jadranske obale, sa svim posljedicama.

 

2020-09-22