Kritički turizam (izložba Rijeka)

Boris Cvjetanović, Jana Dabac, Vitar Drinković, Katerina Duda, Darko Fritz, Dina Gligo i Vedran Gligo, Igor Grubić, Andreja Kulunčić, Božena Končić Badurina, Jelena Lovrec, Maja Marković, Edita Pecotić, Ivan Ramljak, projekt Reciplaža (Valerija Jurjević, Sanda Hančević, Darko Fritz), Vice Tomasović, Ilija Šoškić
07. 05. 2024. - 29. 05. 2024.
Kustos/i: Darko Fritz
U suradnji sa: Galerija Kortil

Galerija Kortil, Rijeka

Izložba prikazuje umjetničke radove na temu propitivanja turizma koji su nastali u produkciji ili koprodukciji udruge Siva zona, prostorom suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule. Umjetnički radovi reflektiraju razne, uglavnom negativne, posljedice turizma s naglaskom na poimanje zajedničkih dobara neke zajednice, kao što su javni prostor i infrastruktura.

Kritički turizam podrazumijeva kritiku neplanske i kaotične prostorne turistifikacije, kao i njene društvene i estetske konotacije. Izložba predstavlja radove umjetnika koji na kritički način tematiziraju turizam općenito, s naglaskom na pitanje prostora. Izložba je usmjerena prema modeliranju interdisciplinarnog kritičkog diskursa koji otvara pitanje monoekonomije turizma u Hrvatskoj, te njenih posljedica na kulturni, socijalni i prostorni razvoj. Izložba predstavlja umjetničke (re)prezentacije i kritičke interpretacije ove teme koristeći ih kao sredstvo za komentiranje i kritiziranje dominantnih društveno-kulturnih i političko-ekonomskih praksi, stavljajući naglasak i usmjeravajući pogled prema etikama, poetikama i politikama prostora.

Kako ne postoji održivi program kulturne politike ni na lokalnom niti na državnom nivou, posljedično se otvorio prostor za razne (kvazi)kreativne industrije i populističke programe, kao što su inscenacije povijesnih bitki ili nekih izmišljenih prikaza, što je slučaj u palači rimskog cara u Splitu. Taj proces je nazivan diznifikacijom, prema Disneylandu, fizičkom gradu koji uprizoruje fikciju. Kao dio nematerijalne baštine, najprihvatljiviji dio te priče pokazao se gastro turizam, no imaginacija na hrvatskim otocima, obali i šire, obično ne seže dalje od toga.

S jedne strane, siva) (zona nastoji aktivno uključiti suvremeno lokalno i međunarodno stvaralaštvo u postojeće okvire tzv. kulturnog turizma koji se uglavnom oslanja na tradicionalne sadržaje kulturne baštine. Programom umjetničkih rezidencija, produkcija radova i osobnog prisustva umjetnika u ostvarivanju programa, izložba doprinosi aktivnom sudjelovanju gostiju / posjetitelja, izmičući ih iz standardne pasivne / konzumerističke pozicije turista.