In memoriam: Silvio Foretić

Silvio Foretić, jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih skladatelja, preminuo je Kölnu u 84. godini života. Bio je umjetnik koji je svojim kreativnim nadahnućem, te radom, uspjesima i nagradama obilježio hrvatsku glazbu i iznimno obogatio kulturnu sliku zajednice.

Silvio Foretić, rođen u Splitu 21.12.1940. čvrstim je obiteljskim sponama vezan za grad Korčulu. Uz oca Sergija, opernog tenora, obitelj dio života provodi u Sarajevu i Osijeku. Silvijo je okružen glazbom od djetinjstva, pa tako već s 15 godina piše kompozicije -  6 kratkih skladbi. Studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Milka Kelemena upisuje 1959. Za vrijeme studija radi kao glazbeni kritičar, orkestralni glazbenik, baletni i operni korepetitor, operetni dirigent te kao pijanist i skladatelj u satiričkom kazalištu Jazavac (danas Kerempuh). Godine 1963. osnovao je Ansambl za suvremenu glazbu, čija je angažiranost provocirala publiku. Godine 1966. preselio se u Köln i na tamošnjoj Visokoj školi za glazbu nastavio studij kompozicije kod Bernda Aloisa Zimmermanna i elektroničke glazbe kod Herberta Eimerta. Od 1974. do 2006. predavao je na Folkwang Hochschule u Essenu i Duisburgu. Ondje je 1982. utemeljio ansambl Fin de siècle — fin de millénaire s kojim je tijekom dvanaest godina priredio pedesetak koncerata suvremene glazbe. Jedan je od utemeljitelja i dugogodišnji predsjednik Hrvatske kulturne zajednice Colonia Croatica u Kölnu. Nekoliko godina bio je član predsjedništva Kölnskog društva za novu glazbu. Djelovao je kao skladatelj, tekstopisac i kao izvođač (dirigent, pijanist, pjevač).

Muzikologinja Saedeta Midžić o cijenjenom skladatelju Foretiću navodi:

“S 15 godina napisao je 6 kratkih skladbi dvanaest-tonske inspiracije po opisu metode iz Andreisove Povijesti glazbe, što ne ukazuje samo na stremljenje novom, nego i na čovjeka riječi i knjige. Pisat će tekstove svojih djela, pjesme (ciklus Merde de siecle o uništavanju svijeta) i glazbene kritike. Foretić izrasta u “strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzanta prijelaznog razdoblja” (S.F.), u zbunjujućeg avangardista / postavangardista čija je kreativnost i reaktivnost na suvremene dogme poticana širenjem znanja i intenzivnom glazbenom praksom.”

Izbor iz  nagrada: Odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996.; Nagrada Vladimir Nazor 2003., Porin za životno djelo 2021., a iste godine i godišnja nagrada Porin za najbolju skladbu klasične glazbe Concerto rosso, za klavir i orkestar.

Silvio Foretić, sa suprugom Zdenkom Kapko Foretić (1939.- 2021.), uglednom muzikologinjom i životno najbliskijom prijateljicom i suputnicom, bio je redoviti posjetitelj korčulanskih ljetnih kulturnih događaja, dodajući im uvijek višu dimenziju profinjenosti i duhovitosti. Osim što su posjećivali kulturne programe, u svom su vrtu – zaštićenom kulturnom dobru - Vrtu Foretić, rado ugošćivali umjetnike, pa tako i nekoliko programa Sive zone. Udruga Siva zona u svojim je programima premijerno predstavljala korčulanskoj publici njegova djela, primjerice 2017. premijerna izvedba digitaliziranog pionirskog djela tape-music-a Balkanal iz razdoblja 1968. - 1974. (praizvedene 1969. u Kölnu, s magnetofonske vrpce), zajedničke kompozicije hrvatskog skladatelja Silvija Foretića i slovenskog skladatelja Janka Jezovšeka. Već iduće, 2018. godine kroz istraživačku platformu Sive zone pod nazivom Kritički turizam: The Opera of the Phantom predstavljena je opera Maršal u vidu snimke generalne probe, uz razgovor o djelu s autorom. Sama snimka je poseban raritet, budući da je to zapravo generalna proba snimana u svrhu izravnog prijenosa u kinu Tuškanac u Zagrebu, za premijeru planiranu za slijedeći dan u HNK- u Splitu. No, spletom dnevnih politika i cenzure, premijera se nije održala kako je planirano. Očito, Silvijev duhoviti pristup suvremenoj povijesti, izrečen u obliku glazbe i stihova opere, te smijeh kao vid katarze, lokalni političari nisu mogli  podnijeti. Siva zona bila je i organizirator izložbe Zvuk, u Korčuli i Zagrebu (2018. i 2019.), gdje je Silvio na otvaranjima izvodio glazbeni performans, a jedan od izložaka predstavljen je i na izložbi Nam June Paik: Into the Groove u MSU Zagreb 2022.

Kad nestanu osobe poput Silvija i Zdenke, nestaju cijeli svjetovi znanja i dobrote i  ništa ih ne može nadomjestiti. Njihovim nestankom mijenja se i kulturna slika sredine. Tu prirodnu neminovnost možemo pokušati ublažiti jedino iskrenim prisjećanjem na njihove živote i osebujni stvaralački opus.

(Sani Sardelić)

 

2024-05-13