New materialisms, an approach from contemporary art

Darko Frtiz
01. 12. 2017. - 01. 12. 2017.

Facultad de Bellas Artes / Hangar, Barcelona

Darko Frtiz će predstaviti dugogodišnji projekt New Materialisms sa predavanjem pod nazivom New materialisms, an approach from contemporary art. na simpoziju Prototipes and Plasticity. Metodologies and Transfer around Matter (Prototipos y Plasticidad. Metodologías y Transferencias en torno a la Materia).

Projekt New Materialisms ostvaruje se od 2015. u suradnji Sive zone – prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule i HICA (Highland instituta suvremene umjetnosti) iz Škotske i Francuske kroz višegodišnju seriju izložbi, performansa i predavanja. Projekt reflektira povijesno divergentne umjetničke prakse konkretne i konceptualne umjetnosti i s njima povezana diskurzivna polja definirana tijekom 1960-ih, propitujući razumijevanje istih kroz prizmu postmedijskih suvremenih pristupa umjetnosti i post-digitalne uvjetovanosti naše svakodnevice, pri čemu je digitalnošću prožet skoro svaki aspekt društvenosti. New Materialisms teži formirati dijaloge između značajnih autora konkretne i konceptualne umjetnosti i suvremenih praktičara koji djeluju u post-medijskom kontekstu s pretpostavkom oblikovanja estetskog iskustva kao djelatnog mehanizma u procesu stvaranja fizičkog svijeta.

Program pdf

O autoru

Darko Fritz je umjetnik, istražitelj, kustos suvremene i medijske umjetnosti, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi. 

Studirao je arhitekturu u Zagrebu i vizualnu umjetnost na Rijkakademie van beldende kunsten u Amsterdamu. Član je strukovnih organizacija HDLU, ULUPUH, HZSU i AICA. Umjetnički rad je predstavio na 20 samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi diljem svijeta. Uz odabir suvremene umjetničke produkcije kroz program Siva zona u Korčuli, kustos je niza izložbi o povijesti suvremene i medijske umjetnosti od kojih izdvajamo bit international, [nove] tendencije, kompjuteri i vizualna istraživanja, 1961 – 1973, Neue Galerie, Graz, 2007, i ZKM, Karlsruhe, 2008-2009., te Histories of Post-digital: 1960s and 1970s Media Art Snapshots, Akbank Sanat, Istanbul, 2014. Fritzovi tekstovi su objavljeni na hrvatskom, srpskom, slovenskom, engleskom, poljskom, turskom, španjolskim i portugalskom. http://darkofritz.net