Predstavljanje istraživanja industrijske baštine otoka Korčule

Lea Vene, Marija Borovičkić, Božena Končić Badurina, Dijana Protić
19. 12. 2017. - 19. 12. 2017.
U suradnji sa: Galerija Miroslav Kraljević, udruga Sintoment

Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb
19 h

 

Projekt "Industrijska baština otoka Korčule" pokrenut je 2015. godine u sklopu udruge Siva zona i temelji se na osvještavanju, redefiniranju i revalorizaciji kulturnog naslijeđa i pojma nematerijalne industrijske baštine otoka Korčule, posebno Vele Luke. Kritičkim sagledavanjem i bilježenjem lokalne memorije stvara se „alternativni“ arhiv, osvještavaju se i bilježe specifičnosti rodne pozicije i ženskog radnog iskustva, potiče međugeneracijski dijalog te senzibilizacija lokalnog stanovništva. Ujedno se otvaraju dileme i pitanja dinamike i metodologije rada, konceptualnih i drugih okvira istraživanja te načina pristupa lokalnoj zajednici kojoj pojam industrijskog predstavlja podjednako blizak i stran pojam. 

Predstavljanje istraživanja osim prezentacije i diskusije uključuje i umjetničku produkciju i etnografsku građu; video, audio, tekstualne i fotografske materijale.

 

O autorima

Lea Vene je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Kustosica je u galeriji Miroslav Kraljević, organizatorica ETNO film festivala u Rovinju, te istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja - CIMO.

Marija Borovičkić je povjesničarka umjetnosti, etnologinja i kulturna antropologinja. Stažirala je na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Članica je udruge siva)(zona. Radi kao nezavisna kustosica, piše osvrte, eseje i kritike.

Božena Končić Badurina multimedijalna je umjetnica rođena u Zagrebu 1967. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1995. njemački i ruski jezik i književnost. Diplomirala je i na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. u klasi prof.  M. Šuteja. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Dobitnica je brojnih nagrada.

Dijana Protić diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. 2014. godine upisuje doktorski studij 'Izdavaštvo i mediji' pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Znanstveni interes veže uz proučavanje digitalne i medijske umjetnosti, znanost o slici,  odnosu digitalne tehnologije i umjetnosti.