Razmatranja za Root-Code Re·Wiring

Juan Pablo García Sossa / JPGS
07. 12. 2023. - 08. 04. 2024.
Kustos/i: Darko Fritz, Format C
U suradnji sa: Gradski muzej Korčula, Format C
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Grad Korčula

Trg sv. Marka, Korčula
0-24 h
Wi-Fi galerija siva) (zona
spojite se s vašim mobilnim uređajem

Juan Pablo García Sossa, koji djeluje pod umjetničkim imenom JPGS, istražuje razvoj kultura, vizija, stvarnosti i svjetova kroz remiksiranje i ponovno prisvajanje tehnologija iz perspektive Tropikósa (Tropi kao regija i način razmišljanja).

Na glavnom trgu grada Korčule izložba je vidljiva preko osobnih mobilnih uređaja, spajanjem na Wi-Fi mrežu 'siva) (zona'. Riječ je o novom formatu prezentacije umjetničkih digitalnih radova u organizaciji udruge sive) (zona - prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, koji je ostvaren u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C iz Zagreba i Gradskim muzejom iz Korčule.

Autor uspostavlja dijalog između situiranog znanja i novih tehnologija. Zanima ga izvođenje različitih procesa prevođenja koji nadilaze prevođenje jednog elementa, ali koji se mogu shvatiti kao prevođenje sintakse ili gramatike. Izrađujemo protokole za sricanje mnoštva svjetova i izlažemo se drugim logikama i postupcima koji bi nam mogli pomoći da ponovno ožičimo rootcode (korijenski kod) onoga za što mislimo da nas čini ljudima. Tropizmi se obično opisuju kao pokreti koje bića izvode kada reagiraju na podražaje. Čest primjer je kada se suncokret okrene prema suncu. U svom dugoročnom istraživanju autor ispituje tropizme koji nas drže u pokretu unatoč tome što su protiv nejednakih, parnih i binarnih vrijednosti.

O projektu autor kaže:
Kada je primao Nobelovu nagradu za književnost, Gabriel García Márquez izrekao je govor pod nazivom “Samoća Latinske Amerike”. Izjavio je da još nismo pronašli način da svoje živote učinimo vjerodostojnima. Ali moglo bi se reći da to nije samoća Latinske Amerike, to bi lako mogla biti samoća afričkog kontinenta ili Južne Azije, Jugoistočne Azije ili Pacifika. Tropi su regije koje su kroz povijest bile iskorištavane, podcjenjivane i (pre)egzotizirane. Postoji potreba da se redefinira njihovo razumijevanje na endotične načine (za razliku od egzotičnih) tako da nije samo stvar "biti viđen", već prije "vidjeti iz". Više od priznanja, to je potencijal prepoznavanja. Spajanje ekologija unutar Tropskog pojasa predstavlja priliku za razbijanje binarnog razmišljanja u kojem živimo i prelazak na više od binarnih perma-računalnih praksi i posljedično pluriverzalnog razumijevanja planeta.

Wi-Fi galerija siva) (zona digitalna je galerija postavljena na otvorenom i slobodnom operativnom sustavu Pivilion koji su razvili Dina Karadžić i Vedran Gligo (Format C). Bežična lokalna mreža (WLAN Wireless Local Access Network) slobodno je dostupna i automatski (bez lozinke ili daljnjih radnji) počinje predstavljanje digitalnog rada svakome tko se spoji na Wi-Fi mrežu. Od 2022. Wi-Fi galerija siva) (zona dostupna je na Trgu sv. Marka u Korčuli u svakom trenu predstavljajući radove u izboru kustosa iz sive) (zone i Formata C.

O autorima

Juan Pablo García Sossa / JPGS (Bogotá, Kolumbija) je dizajner, istraživač i umjetnik fasciniran sukobom između novih tehnologija i popularne kulture u tropima. JPGS je bio dio različitih istraživačkih institucija i dizajnerskih studija, a trenutno je član istraživanja dizajna u SAVVY Contemporary The Laboratory of Form-Ideas' Design Department u Berlinu i ko-direktor Estación Terrena, prostora za umjetničko istraživanje i pluriversing tehnologija na electronic street 9th u Bogoti. JPGS je 2020. stipendist na EYEBEAM-u, 2021. Web suradnik na Akademie Schloss Solitude i 2022. stipendist Prince Claus CAREC-a. Godine 2021. JPGS je pokrenuo Futura Trōpica Netroots međutropsku mrežu lokalnih lokalnih mreža koje povezuju zajednice i mreže podrške i ljubavi unutar tropskog pojasa (Latinska Amerika i Karibi, afrički kontinent, Južna Azija i Jugoistočna Azija i dr.). Namijenjen je bočnoj razmjeni drugih oblika znanja, mreža i tehnologija iz perspektive Tropikósa. Godine 2022. JPGS je razvio projekt kustoskog istraživanja i umrežavanja Magical Hackerism or The Elasticity of Resilience na SAVVY Contemporary Berlin.

https://puntojpgs.com